Διάλεξη της Claudia Terribile, ερευνήτριας του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας, με θέμα «Η συλλογή έργων τέχνης του Ματθαίου Καλλέργη ανάμεσα στη Βενετία και την Κρήτη», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130).
Η κ. Τερίμπιλε είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας, στο οποίο ολοκλήρωσε και τη διατριβή της στην ιστορία της τέχνης. Η τρέχουσα έρευνά της αφορά τη θρησκευτική ζωγραφική του δευτέρου μισού του 16ου αιώνα, ενώ γενικότερα μελετά την ιταλική τέχνη του 16ου αιώνα, με έμφαση στην εικονολογική έρευνα και στην τοποθέτησή της στα ιστορικά κ.α. συμφραζόμενα.
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συνεργαστεί σε διάφορες εκθέσεις, ενώ επιπλέον ειδικεύεται στην ιστορία της συντήρησης, τις γραφικές τέχνες και την εικονογραφία της μουσικής. Από τα βιβλία της ξεχωρίζει το Del piacere della virtù. Paolo Veronese, Alessandro Magno e il patriziato veneziano (Venice: Marsilio, 2009). Συνεργάζεται με διάφορα πολιτισμικά ιδρύματα, ενώ εργάζεται ως καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διάλεξή της θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.
Στη διάλεξή της η δρ. Terribile θα αναφερθεί στη συλλογή τέχνης του Matteo Calergi (1523-1572), ενός πλούσιου μέλους μιας κρητικής οικογένειας πατρικίων στη Βενετία, ιδιοκτήτη και καπετάνιου μιας γαλέρας, καθώς και πάτρωνα του Paolo Veronese.
Έγγραφα στην βιβλιοθήκη Correr της Βενετίας αναφέρουν διάφορες πίνακες και εικόνες στο αρχοντικό του Καλλέργη στη Βενετία, στο Ca’ Giustinian στο Μεγάλο Κανάλι, καθώς και στο σπίτι του στην Κρήτη. Τα περισσότερα εξ αυτών παραμένουν αταύτιστα. Η δρ Terribile, εξετάζοντας δύο δίδυμα πορτραίτα του Veronese που βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της Φιλαδέλφειας και της Δρέσδης, θα προτείνει ότι το μοντέλο και στα δύο είναι ο Matteo Calergi. Αυτή η νέα υπόθεση έρχεται να ενισχύσει την πιθανότητα μιας άμεσης σχέσης ανάμεσα στο Καλλέργη και τον Ελ Γκρέκο.