Συνεδρίασε χτες Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης ( λόγω της ανάγκης τήρησης μέτρων κατά της διάδοσης του Covid – 19) το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, με αντικείμενο την αποτίμηση της περασμένης αντιπυρικής περιόδου, άλλα και τον σχεδιασμό των δράσεων και συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο 2020 – 2021
Στην συνεδρίαση η οποία έγινε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρίας Λιονή, συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Κουρουπάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ρεθύμνης, Κακογιαννάκης Νίκος και Δανδουλάκης Κωνσταντίνος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και της Π.Ε. Ρεθύμνης. Συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Ανωγείων, Γιώργης Μαρινάκης, Δημήτρης Κόκκινος και Σωκράτης Κόκκινος, καθώς και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης της Πυροσβεστικής καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, του Λ/Σ – ΕΛ/ΑΚΤ Ρεθύμνου, του Στρατού, της ΔΕΔΔΗΕ του ΟΑΚ, της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων που εμπλέκονται στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης.
Όσον αφορά στην αποτίμηση της περασμένης αντιπυρικής περιόδου, με λιγότερο από 400 στρέμματα γης καμένα, η αντιπυρική περίοδος θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένη, σε συνέχεια των επίσης πετυχημένων προηγούμενων περιόδων. Το παραπάνω αποτέλεσμα οφείλεται στην αποτελεσματική λειτουργία και επαγρύπνηση των στελεχών της Πυροσβεστικής, καθώς και στην υποστήριξη του έργου της από την πλευρά των λοιπών εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν διεξοδικά οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων της 10ης Νοεμβρίου 2020 και των επακόλουθων πλημμυρικών φαινομένων, εντός των ορίων του Νομού Ρεθύμνου.
Εκ του αποτελέσματος διαπιστώθηκε ότι, παρά τις καταστροφές που σημειώθηκαν, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, σηματοδοτεί μια επιτυχία στην όλη αντιμετώπιση του συμβάντος και των συνεπειών αυτού. Η επιτυχία αυτή οφείλεται τόσο στην ενημέρωση του κοινού, όσο και στην από την πρώτη στιγμή παρουσία των σωστικών συνεργείων, σωμάτων ασφαλείας και κρατικών υπηρεσιών στις περιοχές, που επηρεάστηκαν από τα παραπάνω φαινόμενα.
Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στην διαχείριση των συνεπειών της παραπάνω πλημμύρας (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, Δήμοι ΔΕΥΑΡ ΔΕΔΔΗΕ εθελοντές κτλ) έδρασαν με μεγάλη ευελιξία και αλληλοκάλυψη μεταξύ τους, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της ζωής και περιουσίας του πολίτη, και την μείωση των επιπτώσεων στις υποδομές.
Διαπιστώθηκε, επίσης, η σημασία της μη υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της διατήρησης της καλής λειτουργίας των υποδομών ( μη μπάζωμα ρεμάτων, κατασκευή παράνομων οδών και παρεμβάσεων σε ρέματα και σε οδούς), της έγκαιρης ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών για τα τρέχοντα συμβάντα, της χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, καθώς και της ευαισθητοποίησης πολιτών και μαθητών σε θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών.
Επίσης διαπιστώθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης και επαναπροσδιορισμού του σχεδιασμού και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων (οριοθετήσεις και διευθετήσεις ρεμάτων) με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων, Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν επί μέρους συναντήσεις το επόμενο διάστημα, ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να ενταχθούν τα συμπεράσματα από την αποτίμηση των πρόσφατων πλημμυρών στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό.
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το συντονισμό για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και λοιπών εμπλεκομένων φορέων.
Σε συνέχεια της συνεδρίασης, θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα επί μέρους συναντήσεις μεταξύ εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού για την αντιμετώπιση συνεπειών από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.
πηγή: Δελτίο τύπου